HOUSE SCHAPENBERG

A house with garden and extensive views
2oo2 - 2oo4
Position  
Schapenberg, Somerset West,
Building requirement  
Building a home with a garden. The property lies on a hillside with unhindered views of the bay and mountains.

HOUSE SCHAPENBERG

Client
German couple.
Details
The house is situated in a generous private garden, which gently follows the contours of the slope.  One enters the living area of the house on level ground without stairs. As one approaches the completely glazed window front, your outlook widens and one enjoys the panoramic views,

HOUSE SCHAPENBERG

standing one level above your own garden.  The window frames the breathtaking landscape.
The sleeping area is directly connected to the more private swimming pool area and is made up of more than one room with an open bathroom. The flowing sequence of the rooms interlock the sleeping area and bath area, therefore connecting one with the outside landscape.

HOUSE SCHAPENBERG

The calm arrangement of the rooms allow for variation in furnishings. Due to the openness of the house towards the west, the summer months will have a flow of light into the house as the sun sets creating a pleasant ambience.
Description
The  approx. 350m² large house is situated on a property of 1650m² with a pool area. It has a living and

HOUSE SCHAPENBERG

sleeping area, stairs lead down to a guest apartment, wine cellar and workshop. The view towards the sun and Table Mountain stays unspoilt.
Energy concept
Due to the selected construction and details, considerable energy saving is achieved.  The building components are thermally insulated and conditioned, this stabilises the room temperature in summer and in winter.

HOUSE SCHAPENBERG

The cladding is leak proof. The building components ventilate and with the user controlling regular natural aeration, a pleasant living climate is created.  An air conditioner is not required.  In the sleeping areas a maximum temperature of 23 degrees is achieved in the summer months. Photovoltaic and Solar elements meet the daily energy requirements. The house is natural

HOUSE SCHAPENBERG

and simply structured. A free flowing layout and clear vistas orchestrate generous and breathtaking views, the large walls create harmony and the rooms invite one to stay to enjoy the scenery and to read a book.