SCIENCE CENTRE COLOGNE

Science museum and zoo centre in the urban context.
2oo1
Location
Between Flora Park and the zoo, Cologne, Germany
Brief
The new building of approx. 7ooo m² will accommodate a comprehensive exhibition and related laboratory, rooms for workshops, conferences,

SCIENCE CENTRE COLOGNE

career counselling, catering, sales, administration, as well as a science theatre and a cinema.
Client
City of Cologne, student project
Solution
Both of the new buildings including Flora Park and the Zoo border on a space in the middle, a place for activities, reflection and tranquillity. They connect the park and zoo to the

SCIENCE CENTRE COLOGNE

green banks of the Rhine and the adjacent green belt of Cologne. The Science Centre links the exhibition of science with the development of the sciences.  The integration of the exhibitions with active learning and laboratories ensures a high potential for communication, both in the seminar rooms as well as the space created in the central atrium. Light and projected information activate the

SCIENCE CENTRE COLOGNE

surrounding city.
Description
The exhibition is situated in a continuous tunnel that meanders and encircles the atrium. Several tiered room areas create zones, day light leads the way. The accessible galleries towards the atrium connect the respective laboratory, cinema, theatre and more. The atrium is equipped with a horizontal smoke

SCIENCE CENTRE COLOGNE

extractor system due to its size, this guarantees the indirect escape route.  The house is naturally ventilated as far as possible, building materials are conditioned and the façade and roof areas are utilized for energy generation.